Låt LED-lampan lysa upp i höstmörkret

Tröttnade själv på den långa upptändningstiden med lågenergilampor och valde att satsa på något nytt som kommit ut på marknaden: LED-lampan.


LED lampa

Lågenergilamporna blir billigare i  längden

En LED-lampa kostar kanske runt hundralappen men ska hålla i närmare 25 år med ca tre timmars brinntid per dag. Inte så illa.

Plasthöljet gör att hela konstruktionen känns lite säkrare, går inte i kras som glas.

Nu gäller det att vi vanliga människor försöker håller jämna steg med teknikutvecklingen – dvs. skrotar de gamla energislukande glödlamporna och vågar satsa lågenergi.

Vill du läsa mer om lågenergilampornas fördelar och brister – läs Naturskyssföreningens artikel på Gröna guide-sidan.

Published by

Vivi

Jag vill sprida kunskap och väcka tankar och engagemang i miljöfrågor. Därför driver jag företaget Viveco och arbetar som miljöutbildare och miljökonsult. Kontoret har jag i Norberg men jag är verksam över hela länet och landet.

7 thoughts on “Låt LED-lampan lysa upp i höstmörkret”

 1. Det är viktigt att tänka på att man inte ska ha vanliga lågenergilampor i sin arbetsplats eller utrymmen där man vistas mycket längre tider, vilket jag tycker gör att det positiva med dem förstas lite.

  Tur att det då finns led. Däremot, ovän med svagt ljus som jag är, så kan det vara lite klurigt att få tag på bra ledlampor att ha hemma. Clasohlson verkar inte sälja något som motsvarar mer än en traditionell 40w-lampa, vilket jag tycker är för mörkt.

  http://www.ekolampan.se/ kan man hitta lite rejälare pjäser, men sen kostar det där efter också. Så det blir till att successivt byta ut lamporna.

  1. Tack för länktipset Christoffer!

   Däremot undrar jag varifrån du fått fakta om att lågenergilampan vore farlig?

   Jag läste en artikel i SvD i april om en undersökning i Schweiz. Är det samma eller har du hört något annat?

   Urklipp ur artikeln (SvD 13/4 2010):
   ”I studien, gjord av schweiziska stiftelsen IT’IS, har effekten av elektromagnetiska fält på människan från elva lågenergilampor studerats. Vid en tröskelnivå som är 50 gånger gränsvärdet kan människan drabbas av akuta nerv- och muskelskador som exempelvis kan orsaka hjärtflimmer.

   I samtliga fall låg fälten dock under gränsvärdet, men exponeringen ökade kraftigt med kortare avstånd till lampan. Ultraviolett strålning från lamporna kan också orsaka hudrodnad om man sitter nära lampan, enligt studien. Det fastslås att man inte vet hälsoeffekterna på längre sikt. ”

   Vem sitter närmare än 30 centimeter från sin lampa?

   Till artikeln fanns också en kurva som visade på en exponentiellt fallande kurva, dvs. man måste sitta nästan hudnära lågenergilampan för att få skador. Men skador torde man väl få från gamla glödlampor också (om man sitter nästan kind mot kind)? Brännskador om inget annat.

   Jag tolkar att hetsen mot lågenergilampor är överdriven. Håll ett avstånd på över 20 centimeter så är den risken som undersökningen i Schweiz visar på försumbar.

   Eller har det kommit fram annat?

   1. Jag syftade inte på det elektromagnetiska fältet, utan på flimret som de levererar som tydligen bevisat framkallar huvudvärk.

    Det är en arbetsmiljöfråga att man inte ska ha vilka lysrör, glödlampor etc som helst på sin arbetsplats. Däribland så sägs det att man inte ska ha vanliga lågenergilampor för att det flimret som man inte upptäcker med ögat men som påverkar oss ger huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

    Samma rekommendationer borde man följa även hemma där man vistas ofta, typ om man sitter långa stunder under matbordet kanske det inte borde vara en lågenergilampa. Typexempel på bra områden för lågenergilampa är hallen, trappor, korridorer etc där man sällan vistas länge men inte vill hålla på och släcka och tända varenda gång man går igenom.

    Färgtemperaturen i ljuset är också bra att tänka på när man belyser områden där man är ofta, då det också påverkar hur man mår, oavsett vilken typ av lampa man väljer.

 2. Led lampan från Clas Olsson hade jättebra ljus när vi provade den,och priset,en hundring, är ju bra också om nu lampan håller hela 25 år, och så drar den mindre el! Jag trodde led lampor var väldigt dyra. Hoppas IKEA också börjar sälja dem, det är många som köper deras lampor,jag har jättemånga av deras lågenergilampor.
  Nu skall Jag ha flera stycken ledlampor i stället.

  Helena

  1. Du har rätt Helena, möbeljätten är generellt sett bra på att massproducera och sälja till låga priser. Lågenergilamporna har fallit i pris under de senaste åren, jag tror LED-lamporna kommer göra likaså framöver.

   Jag satte in en pengakalkylator på hemsidan där man kan räkna ut vad man tjänar i kronor på att dra ner sin elförbrukning. Oavsett om det är stora eller små summor känns det onödigt att förbruka mer el än nödvändigt – nu när det är just överkonsumtionen som behöver snörpas åt. Ett sätt att minska oljeberoendet.

   1. Trevlig kalkylator! Min besparing skulle bli 642 kronor per år, inte illa, räcker till sex nya ledlampor =)

    Helena

Comments are closed.