”Så du tror du kan rädda världen?”

Pessimisten. Nästan varje dag möter jag någon av dem, pessimisterna. De som (avsiktligt eller oavsiktligt?) försöker att släcka miljöengagemanget som brinner i mig. Trycka ner min insats med argument i stil med ”Tror du att du kan rädda världen eller?” ”Vad hjälper det att du sparar energi när du inte kan få andra att göra det?”


Bra exempel på hur man förenar hälsonytta med miljönytta. Foto: Emmi Köttö

Kunskap ger makt

När pessimisten sagt sitt måste jag påminna mig själv om att det inte alls ligger i mitt eget ansvar att få samhället resurssnålt. Däremot är det min uppgift att engagera folk i min omgivning till att göra rätt val, använda konsumentmakt, BUYkotta, ”Sverka”, kalla det vad du vill.

Vi blir bara fler och fler på jorden och för vår egen del och framförallt för kommande generationers skull finns det en poäng med att använda naturresurser ”som om” vi bara hade ett jordklot.


Smakfullt exempel på resurssnålhet: Efterfråga säsongsanpassad mat. Foto: Vivi Pietik

Viktigt behålla fokus på syftet, inte stirra sig blind på målet

Om vi i egenskap av användare/väljare/konsumenter inte ställer miljökrav kommer inte tillverkarna att leverera giftfria tvättmedel, kläder, livsmedel etc.

Om jag lyckas få någon att tänka till, fundera över sin roll här på jorden, i det lilla lokalsamhälle denne person verkar i – ja, då uppfyller jag syftet med mitt miljöarbete.

Hur känner du?

Published by

Vivi

Jag vill sprida kunskap och väcka tankar och engagemang i miljöfrågor. Därför driver jag företaget Viveco och arbetar som miljöutbildare och miljökonsult. Kontoret har jag i Norberg men jag är verksam över hela länet och landet.

8 thoughts on “”Så du tror du kan rädda världen?””

 1. Om man ska se problem, som jag ofta gör, så tror jag att dagens samhällsklimat försvårar ett ökat miljöengagemang hos folk. Varför? Folk är idag så uppe i sig själva. Samhället är hyperkapitalistiskt och folk är karriärdrivna, konsumptionsvilseledda rädda små indivder som egentligen inte bryr sig mycket om solidaritet. På pappret, visst. Många, framförallt unga, röstar grönt och skryter med att de visst tänker på miljön. Men när ljuset släcks och allt återgår till det vanliga tänker folk endast på sig själva och vad som är bäst just NU, för dem själva. För att döva sitt samvete som ligger och gnager kanske denna lilla individ handlar KRAV-märkt mjölk på livsmedelsaffären och VIPS så har allt har återgått till det normala och samvetet är räddat för ett tag. Om man kan få folk att bli medvetna om denna problematik och diskutera denna frågan vore det bra.
  Det finns många positiva saker också men det är lättare att se de negativa aspekterna i kampen mot ett ökat miljöengagemang hos människor. Kass människosyn, kanske!

  1. Tack för kommentaren Sebastian.
   Visst kan det vara lätt att fokusera på det negativa när det kommer till miljöengagemang – vi har ju trots allt ett flertal utvecklingar i samhället som går käpprätt åt aluminiumdammen, djupborrhålen och avskogningen.

   Jag försöker skilja på den samhälleliga delen och individen.
   Om individen trots allt väljer att köpa KRAV-märkt, miljödiplomera sitt företag, köpa LED-lampor etc, för att; som du säger döva sitt samvete, ja då ser jag att det finns en acceptans. Denna acceptans innebär att när den samhälleliga delen (staten, beslutsfattarna) kommer med förändringar, tex. förbjuder bromerade flamskyddmedel, stärker strandskydd, förbjuder glödlampor mm. då följer individerna med i den sk. hållbara utvecklingen.

   Miljörörelsen sätter krokben för sig själv om den tror att den kan förändra det rådande samhällsklimatet. Istället får man försöka hitta sätt som tilltalar den individualistiska anda som råder.

 2. Halloj!!!
  Jag tänkte på dig ofta och ditt engagemang för miljön! Så nu kom jag in på din hemsida och vad är det jag ser: Du tänker på mig också! (Tom så att jag finns med på fotot. och mina kvarter i Linköping..;))

  Vi har förresten ganska bra med lokalproducerade produkter här! Och äggen från Åbylundsgård kostar mindre /st än äggen från stjärnägg som annars är billigast…det du, här finns inga skäl till att inte köpa närproducerat!

  Kram!

  1. Jodå, jag tänker på dig med värme (miljövänlig sådan självklart) och håller tummarna för att du lär Linköping allt du kan!

   De dagar då pessimisten försöker tränga sig på är det viktigt att minnas alla som faktiskt arbetar i resurssnålare riktning.

   Keep up the good work Tanja!

 3. Det kanske är för att bedöva sitt eget dåliga samvete som folk har så nedlåtande attityd till dem som orkar engagera sig. Orkar inte jag, så skall hon heller inte tro att hon kan göra något…

  För mig är Du en idol och isnpirationskälla vad som gäller miljötänkandet. Du har fått mig att sortera mera, att handla begagnat, inte köpa så mycket nya onödiga prylar, tänka (nästan) alltid en extra gång när jag köper något( behöver jag verkligen det här?) Att tänka att lyckan finns i annat än i det materiella. Ibland känner jag att jag har blivit lurad av alla som vill få mig att handla mer och mer för att köpa mig lycka, jobba mera och mera för att kunna köpa prylar. Som man inte får med sig i graven, svepning har inga fickor!

  Vi har lagat vegetarisk mat några gånger i veckan i flera års tid, favoriten är nog den alltid återkommande linssoppan på röda linser, curry,lök och morötter.

  Vi köper inga plastpåsar i affären, har med oss egna hållbara kassar som vi köpt på våra resor i Europa, speciellt i Frankrike, men även i Tyskland och Spanien har de på många ställen slutat helt med vanliga platspåsar och har endast hållbara ekologiska kassar ett sälja. Den senaste modellen var den spanska ekovarianten av dramaten kärran i tjock grön plast med hjul under för 35 kronor! Så bra!

  Bara några tankar på kvällskvisten. Håll fanan högt Vivi!

  1. Tack för svaret.
   Ibland väljer folk att tro att det handlar om någon slags antingen-eller livsstil, att man kör stenhårt ekologiskt kontra orkar inte bry sig alls. Då är det kanske lättare att sluta bry sig.
   Tips jag fick från en klok kvinna: ”Sverka” mer. Dvs. påpeka i affären om det svenska säsongsriktiga utbudet är klent – efterfråga det närproducerade. Fåga om produkten – är den giftfri? Energisnål? Det är meningen att vi konsumenter bryr oss om vad vi köper och visst borde försäljaren kunna svara?

   ”Du kan ingenting ta med dig när du går”

 4. Jag känner att det finns en ”tipping point” när det slutar att ta kraft att tänka miljövänligt, nu för tiden tycker jag att det jag köper får ett ökat värde bara i att jag har tagit aktiv ställning. t.ex. när jag väljer att inte äta kött till middag så får min salami på mackan mer exklusiv. Att baka gott och nyttigt bröd har blivit en vana som ger självkänsla och njutning.

  1. Tack för kommentaren. För mig har ”tipping point” alltid haft negativ klang: Hur mycket tål ekosystemen innan de kollapsar, vad har de för resiliens? Tack för att du vänder på begreppet för mig. Tippningen kan ju även användas i motsatt håll: Hur mycket kunskap och information, bevis, behövs innan man tror på det faktum att man faktiskt själv besitter stor del av makten på klimatet?

Comments are closed.