Vad är det bästa jag kan göra som privatperson?

Jag fick den frågan häromdagen. Alltså, vad kan du göra som inte kräver en ombyggnad av huset till passivhus, investering i solpaneler, inköp av ny bränslesnål bil … ?

Tvätta, laga, olja din cykel!

Minska på användandet

Den största enkla insatsen du kan göra är att minska resurs- och energianvändandet. Hur går det till?

Jag föreslår en vegetarisk dag i veckan, typ ”köttfri måndag”. Ett enkelt sätt som inte kräver mer investering än fantasi. Läs mer om hur dina matinköp och klimatproblemen hänger ihop.

Det andra är att plocka fram cykeln nu när snön äntligen smält. Byt en bilresa i veckan mot cykel och gör en stor insats. Länk till hur du servar din cykel själv.

Vad föreslår du?

Published by

Vivi

Jag vill sprida kunskap och väcka tankar och engagemang i miljöfrågor. Därför driver jag företaget Viveco och arbetar som miljöutbildare och miljökonsult. Kontoret har jag i Norberg men jag är verksam över hela länet och landet.

2 thoughts on “Vad är det bästa jag kan göra som privatperson?”

 1. Vi har ett projekt i skolan där vi ska ta fram ett koncept för koldioxidmärkning av mat. Tänkte fråga dig om du vet var det går att hitta siffror på ungefärliga koldioxidutsläpp för olika matvaror. Som miljökonsult tänkte jag att du kanske vet.

  1. Rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut: energi- och koldioxidintenser för 319 varor och tjänster. med analysverktyg för att beräkna dem
   http://www2.foi.se/rapp/foir2225.pdf

   SVT:s matkassetest:
   http://svt.se/2.68591/matkassetest

   jag har stor nytta av naturskyddsföreningen. där har ni säkert redan kollat?

   svensk sigill och LRF har en gemensam mat&klimat-sida med bra info: http://www.matochklimat.se/Bonder/Klimatsmart-gard/Jordbrukets-paverkan/

   any help?
   //vivi

Comments are closed.