Var finns de svenska grönsakerna?

Foto: Emmi Köttö

Sommaren är äntligen här! Korna och fåren betar förnöjsamt av klöver och gräs. Morötter och rödbetor växer så det knakar i mitt grönsaksland. Ändå är detta bara det översta lagret vi ser, den vackra sidan av vår energikrävande matproduktion.

Jag önskar att stormarknaden kunde erbjuda variation till rimligt pris. Jag undrar varför det är så svårt att hitta närodlade produkter även under varma säsonger? Kunde min matbutik ha valt en mer avlägsen plats att importera gul lök ifrån än Nya Zeeland? Är Kenya enda landet som tillhandahåller sockerärtor? Varför är det samma tomater och paprikor från Holland året om?

Sommarsäsongen gör ett förvånansvärt litet avtryck i den svenska matbutikens grönsaksdisk. Förutom att jag just nu hittar svenska gurka, jordgubbe och färskpotatis är det inte mycket som tyder på att det närmar sig högsäsong i grönsakslandet.

Vad har vi för ansvar som konsumenter? Hur ska vi påverka utbudet? Kanske har vi möjlighet att göra ”godare val” genom att lära oss om odlingssäsonger och välja grönsak efter säsong? (Jag hävdar att solmogen tomat smakar bättre än växthusvarianten från Holland.)

Källa: http://www.unsertaeglichbrot.at

Sveriges Radio sände vintern 2010 dokumentärserien ”Matens pris” [1] där programledarna besöker ett 11 fotbollsplaners stort växthus där paprikaplantorna står i långa rader i sin näringslösning. För att öka på tillväxten pumpar man in koldioxid i växthuset, smart kanske. Växthuset blir dock för varmt mitt under dagen och fönstren öppnas så koldioxiden ändå slipper ut.

Det verkar inte finnas några krav från svenska konsumenter på att paprikornas växthus skulle värmas upp med annat än fossilt kol. Inte säger vi ifrån när det gäller de bekämpningsmedel och konstgödsel som används i produktionen. Istället är Sverige den största importören och vi köper holländska växthuspaprikor som vore de svenska morötter.

Foto: Emmi Köttö

Problematiken måste lyftas fram och tokigheten i att slösa fossila bränslen på grönsaksodling måste bestridas. När väl incitamenten finns till att ställa om energiproduktionen behöver det inte ta lång tid från plan till handling. På ett par år har omfattande energiförbättringar skett inom den svenska tomatproduktionen.[2]

Jag väntar med spänning på höstens äppelsäsong. Jag önskar att jag nu när jag bor på landet lätt kommer över nya svenska äppelsorter. Men risken finns att jag ändå kånkar hem Royal Gala från Argentina och Granny Smith från Brasilien – min matbutik har trots allt samma leverantörer, samma produkter, året om.

[1] Dokumentärserien Matens Pris, http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544

[2] http://www.va.se/nyheter/2010/02/09/svenska-tomater-allt-gronare/

Published by

Vivi

Jag vill sprida kunskap och väcka tankar och engagemang i miljöfrågor. Därför driver jag företaget Viveco och arbetar som miljöutbildare och miljökonsult. Kontoret har jag i Norberg men jag är verksam över hela länet och landet.